Over ons

Belgian Brewers Logo

Met een geschiedenis die teruggaat tot het middeleeuwse gildenwezen, is Belgische Brouwers één van de oudste beroepsverenigingen ter wereld. Wij verenigen de brouwerijen in ons land die hun activiteiten op een professionele manier willen organiseren.

Onze organisatie heeft als doel de in België gevestigde brouwerijen te informeren, te ondersteunen en te adviseren in sectorgerelateerde onderwerpen. We verstrekken tijdig gepaste informatie aan onze leden of aan relevante overheidsinstellingen, zodat we efficiënt en effectief kunnen reageren op problemen, gebeurtenissen en uitdagingen voor al onze leden. We zijn actief op nationaal, internationaal, professioneel en interprofessioneel niveau.

Onze missie

Belgisch bier’ is een gevestigd merk dat staat voor kwaliteit, diversiteit, passie en vakmanschap. Door de nieuwe dynamiek in de wereld, de snel veranderende maatschappelijke context en de uitdagingen van dalende biervolumes en stijgende kosten, is het belangrijk om ‘Belgisch bier’ als generiek merk de komende jaren verder te ontwikkelen en te versterken, zowel in als buiten België. De voorbije jaren werden hiertoe al belangrijke stappen gezet, maar het is de ambitie van Belgian Brewers om de komende jaren verder te gaan op de ingeslagen weg en tegen 2030, op de 200ste verjaardag van België, het ‘Jaar van het Belgische Bier’ te kunnen vieren.

Boost the brand.

Develop the category.

Inspire the community.

…blijft ons uitgangspunt de komende jaren. We werken hiervoor op drie verschillende pijlers die elkaar in alle richtingen beïnvloeden en versterken. We zetten onze schouders onder acties die in het collectief belang zijn van de gehele sector.

Onze
Geschiedenis

13e eeuw
Oprichting van de brouwersgilde in Brussel tijdens de stedelijke economische groei.
14e & 15e eeuw
Formele erkenning van de brouwersgilde die uitgroeit tot een machtige entiteit binnen het stedelijk bestuur.
17e eeuw
Aankoop van het Brouwershuis op de Grote Markt. De gilde groeit naar 94 brouwmeesters tegen het einde van deze eeuw.
18e & 19e eeuw
De Franse Revolutie heft de gilde op; later herleven lokale brouwersverenigingen en wordt de Algemene Associatie der Belgische Brouwers opgericht.
20e eeuw
Groei naar 450 leden vóór de oorlogen; oprichting van een vereniging voor kleinere brouwers in 1931, gevolgd door de vorming van het 'Directorium' en de Confederatie der Brouwerijen van België na WOII.
heden
De Belgische Brouwers blijven zich inzetten voor de belangen van hun leden en de promotie van Belgisch bier wereldwijd.
Vorige slide
Volgende slide

Het brouwershuis

Bezoek de historische kelders van het brouwershuis

In de gotische kelders van het Brouwershuis wordt de rijke traditie van het Belgisch bier levendig gehouden. De bezoeker kan er kennis maken met alle werktuigen, de brouw- en gistkuipen, de kookketel en het materiaal van een brouwerij uit de 18de eeuw.

In het gezellige café worden de herinneringen aan lang vervlogen tijden opnieuw werkelijkheid. Oude bierpotten, antiek porselein en alle typische voorwerpen uit een herberg van toen getuigen van wat zonder twijfel de “Belgische biercultuur” genoemd mag worden.

De Belgische brouwer heeft door de jaren heen gelijke tred gehouden met de technologie. Het vakmanschap van eeuwen brouwkunst, het investeren in nieuwe wetenschap en betere technieken, samen met het respect voor het bier en de natuur zelf, vormen de pijlers van de Belgische brouwerijnijverheid.

Na uw bezoek duikt u opnieuw in de gemoedelijkheid en de gastvrijheid die zo nauw verbonden is met het Belgisch bier. De Belgische brouwers bieden u graag een glas heerlijk bier aan in het café van het Brouwershuis.

Openingsuren
Prijs

Een bezoek (met infobrochure & degustatie) kost € 5,00.

Zaalverhuur

Er zijn 2 zalen ter beschikking om te huren in het Brouwershuis.
Interesse? Vul onderstaand formulier in en we nemen contact met u op.

Raadzaal

capaciteit: 120 personen

Gambrinus

capaciteit: 12 personen