Over Belgisch Bier

Belgische biercultuur

Ons Belgisch bier en de daarbij horende biercultuur is one of a kind. Ze is uniek, diep lokaal geworteld en gekoesterd door de Belg. Bier brengt mensen samen, vrienden en familie, zowel thuis, in cafés en restaurants als op festivals. Er is een Belgisch bier voor elke gelegenheid. Onze Belgische biercultuur werd in 2016 dan ook terecht opgenomen in UNESCO’s representatieve lijst van immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid, een erkenning waar de Belgische brouwers nog steeds trots op zijn.

Niet alleen de brouwers zijn fier, ook de Belgen. Onze biercultuur zit vervat in het DNA van elke Belg. Zo maakt bier voor bijna 4 op de 5 Belgen (80%) deel uit van onze Belgische cultuur (iVOX, 2024). De lokale verankering van het Belgisch bier versterkt deze verbondenheid. In ons land zijn meer dan 400 brouwerijen actief, die samen meer dan 1.600 verschillende biermerken op de markt brengen. Het Belgisch bier is aanwezig in bijna elke stad of gemeente en ondersteunt het lokale sociaal-economische, culturele en sportieve leven. Dit staat garant voor een lokale productie: 89% van de waardeketen van ons bier blijft lokaal . Deze lokale know-how trekt ook de aandacht van internationale spelers. Velen komen bij ons kijken hoe brouwprocessen worden aangepakt en ontdekken bovendien graag meer over onze biercultuur en kennis.

Wat is nu juist die Belgische biercultuur?

Wel, die bestaat uit verschillende aspecten. Er zijn natuurlijk de soorten bieren en brouwerijen, er is het unieke brouwproces en er is de internationale erkenning voor grote, kleine, hobby- en professionele brouwers.

Daarnaast is er ook het netwerk van brouwmeesters, gespecialiseerde labo’s, proefbrouwerijen voor wie de eerste stappen wil zetten als brouwer en de universitaire opleidingen tot zytholoog of brouwingenieur. En tot slot brengen onze cafés, restaurants, musea en bierfestivals die biercultuur elke dag tot leven. Zij zorgen uiteindelijk dat we onze biergenen doorgeven van generatie op generatie.

Unesco

Op 30 november 2016 riep UNESCO onze biercultuur officieel uit tot immaterieel cultureel erfgoed. Concreet wil dat zeggen dat ze vindt dat onze bieren en brouwerijen zo verweven zijn met onze samenleving dat ze onze Belgische identiteit mee vormgeven.

Het selectiecomité loofde daarnaast ook de promotie en bescherming van onze biercultuur, de oprichting van een observatorium om de diversiteit van de brouwkunst te bewaken en – niet onbelangrijk vandaag – het bestrijden van alcoholmisbruik.

De Belgische biercultuur speelt continu in op de permanent veranderende maatschappij waardoor Belgische brouwers de leefbaarheid van de biercultuur op lange termijn waarborgen.
- UNESCO

Uniek in de wereld

Diversiteit in geur, kleur, smaak

Net zoals het sterk afwisselende landschap, kent België een unieke reeks bierstijlen met de meest contrasterende smaken en aroma’s. Nergens ter wereld vind je zoveel plaatsgebonden, authentieke en kleurrijke bierstijlen als in België. Alleen in België wordt er volgens vier gistingswijzen gebrouwen:

lage gisting

Pils of lager, wordt wereldwijd gebrouwen

hoge gisting

Belgische speciale, witbier abdijbier, trappist, sterk blond en andere streek- of stadsbieren waarvan sommige reeds navolging kregen in andere landen

spontane gisting

Geuze-, lambiek- en fruitbieren

gemengde gisting

Bruin-zure, Zuid-Westvlaamse bieren

Het bier is er diep met de cultuur en de traditie verweven en is meer dan gewoon een drank. Er zijn dorstlessende bieren en degustatiebieren, al dan niet hergist op fles, lichte en sterke bieren, blonde, amberkleurige, rode en bruine bieren, zoete, bittere en zure bieren… kortom bieren voor ieders smaak en voor alle omstandigheden. De Belgische brouwers stellen met tevredenheid vast dat meer en meer buitenlandse bierliefhebbers het Belgische aanbod ontdekken en waarderen.

Het brouwproces

De mout wordt tot een fijn meel gemalen en in silo’s opgeslagen.
Samen met water wordt het in een beslagkuip gestort. We verwarmen dat beslag. Daardoor zetten de enzymen het zetmeel in de moutkorrels om in suikers. Die suikers zullen later vergisten.
Na de versuikering worden de overtollige moutresten – draf genoemd – uit dat beslag gefilterd. Wat overblijft is wort, een klare oplossing van vergistbare suikers. De gewenste hoeveelheid hop wordt toegevoegd om het bier zijn specifieke aroma te geven. Het wort wordt gekookt. Na het koken, filteren we nogmaals om hopresten te verwijderen.
Vervolgens koelen we de wort af tot de juiste temperatuur voor de gisting. Er wordt gist toegevoegd aan de wort om het gistingsproces te starten. De gist zet de suikersom in alcohol en koolzuurgas (CO2). Gedurende een aantal weken – afhankelijk van het type gist – laten we de wort gisten en op smaak komen.
Lagering: in deze fase van het proces ontstaat het uiteindelijke bier met het juiste alcoholpercentage en een volle smaak en aroma.
We spreken weliswaar al van bier, maar door de gist is het nog troebel. Een laatste filtering zal ervoor zorgen dat we een helder bier bekomen. Sommige speciaalbieren blijven ongefilterd en hebben een troebel uitzicht (vooral bij witbieren en bieren met hergisting op de fles)
Klaar om afgevuld te worden in fles, blik of vat.
1
2
3
4
5
6
7

BE BEER

“BE BEER”, zo heet de nieuwe generieke bierpromotiecampagne van de Belgische Brouwers. Diversiteit staat centraal, zowel die onder Belgen als onder onze Belgische bieren. Sterk, verrassend, pittig, zoet, uniek… het zijn niet enkel eigenschappen die we kunnen linken aan mensen, maar ook aan onze Belgische bieren. Deze campagne, die vertrekt vanuit het individu, moet die boodschap dan ook benadrukken. Met meer dan 1.600 verschillende biermerken bestaat er voor elke Belg wel een uniek bier voor elk moment.

De Ridderschap van de Roerstok der Brouwers

De Ridderschap van de Roerstok der Brouwers is de rechtstreekse afstammeling van de eeuwenoude brouwersgilde en werd gesticht in 1946. Vandaag vertegenwoordigt zij de tradities en de waardigheid van het edele brouwersambacht, door de eeuwen heen.

Trouw aan hun traditie vieren de Belgische brouwers ieder jaar het Feest van Koning Gambrinus en wordt de patroonheilige van de brouwers, Sint-Arnoldus, ieder jaar gehuldigd tijdens een plechtigheid die het jaarlijkse Belgian Beer Weekend op de Brusselse Grote Markt voorafgaat. Ter gelegenheid van beide bijeenkomsten worden nieuwe Ridders van Recht en Ere-Ridders aangesteld. Deze ‘intronisaties’ vinden plaats met het nodige ceremonieel eigen aan de Ridderschap.

Ere-ridders

zijn personen die tot ridder worden geslagen omdat ze het brouwersberoep uitmuntende diensten hebben bewezen of kunnen optreden als ambassadeur. Dit kunnen ook belangrijke figuren van buiten de sector zijn die worden uitgenodigd om toe te treden tot de Ridderschap en aldus op te treden als ambassadeur voor de brouwwereld.

Ridders van recht

worden gekozen vanwege hun diensten aan het beroep of als ambassadeurs. Ridders van Recht zijn actieve leden, verbonden door hun banden met de brouwwereld.

De Ridderschap staat onder leiding van een Grootmeester, die een mandaat heeft voor vier jaar (met de optie van een eenmalige vernieuwing) en wordt aangesteld door de Opperste Raad. Deze Opperste Raad staat in voor de administratie en het beheer van de Ridderschap. Het dagelijks bestuur wordt door de Hoge Raad waargenomen.

Belgische biercultuur beleven

Beleven

Belgian Beer World

In het weekend van 9 september 2023 opende Belgian Beer World in het gerenoveerde Brusselse Beursgebouw haar deuren voor het grote publiek.

Belgian Beer World zet de Belgische brouwkunst in de schijnwerpers door middel van een interactief belevingscentrum dat uniek is in zijn genre. Het belevingscentrum is, met de steun van een honderdtal Belgische brouwers, zo uitgewerkt dat bezoekers de Belgische biergeschiedenis door de eeuwen heen ontdekken, van de middeleeuwen tot nu. Via een interactief parcours biedt Belgian Beer World een echte belevenis rond biercultuur, die alle zintuigen prikkelt.

Een bezoek aan Belgian Beer World eindigt in stijl met een adembenemend uitzicht vanaf het dak van de Beurs. De gloednieuwe Sky Bar: BEER LAB biedt een ongeëvenaard panorama over de daken van het Brusselse stadscentrum en de toren van het Stadhuis.

Belgian Beer World is elke dag open van 9.30 tot 18 uur.

Belgian Beer Weekend

Jaarlijks organiseert de Ridderschap van de Roerstok der Brouwers samen met vzw Belgische Brouwers het ‘Belgian Beer Weekend’ op de Grote Markt van Brussel tijdens het eerste weekend van september.

Drie dagen lang laten meer dan 50 brouwerijen bezoekers uit binnen- en buitenland kennismaken met zo’n 520 bekende en ook minder bekende bieren, steeds geserveerd in degustatieglaasjes van 15 of 20 cl.