Jaarverslag 2024

ondanks aanhoudende druk op brouwketel, investeert Belgische biersector €178 miljoen

De Belgische biersector kende in 2024 opnieuw een bewogen jaar, gekenmerkt door grote uitdagingen op economisch en maatschappelijk vlak. De aanhoudende druk op de koopkracht, stijgende kosten en onzekere geopolitieke context vertalen zich duidelijk in de jaarcijfers. Het totale biervolume in België daalde met 2,1%, waarmee de structurele terugval in bierconsumptie zich doorzet. Ook de uitvoer naar het buitenland kreeg opnieuw een tik, met een daling van 3,4%. Binnen de EU ging de export met 2,6% achteruit, buiten de EU met 8,0%. Desondanks blijft Belgisch bier internationaal sterk vertegenwoordigd en toont de sector zijn toekomstgerichtheid door 178 miljoen euro aan investeringen in innovatie, duurzaamheid en kwaliteit.

Kerncijfers 2024

De totale bierconsumptie in België daalde vorig jaar met 2,1%, ofwel -2,9% in de horeca en -1,5% in de retail. De daling is iets minder groot dan in 2023, toen ging de consumptie er met 6% op achteruit. Over een periode van tien jaar is de Belgische bierconsumptie met bijna 20% afgenomen. Vorig jaar sloten zes brouwerijen de deuren, waardoor het totale aantal brouwerijen in België daalde van 417 in 2023 naar 411 eind 2024.

Waar de export in het verleden vaak een tegengewicht bood voor de dalende binnenlandse consumptie, is die buffer sinds 2023 verdwenen. De Belgische bierexport daalde toen met 7,5%. In 2024 blijft de daling beperkt tot 3,4%, ofwel -2,6% binnen de EU en -8% buiten de EU. Hoe dan ook blijft Belgisch bier een internationaal geliefd exportproduct: 70% van de Belgische productie wordt geëxporteerd naar markten wereldwijd.

Veerkracht

Ondanks de dalende trend, blijft de Belgische biersector zich onderscheiden door haar aanpassingsvermogen en veerkracht. Waar uitdagingen zoals stijgende kosten, veranderend consumentengedrag en geopolitieke onzekerheid het ondernemersklimaat beïnvloeden, blijven brouwerijen innoveren, investeren en samenwerken om toekomstgericht te ondernemen.

Een duidelijk teken van die veerkracht is de 178 miljoen euro aan investeringen die de sector in 2024 realiseerde. Deze middelen gingen onder andere naar de modernisering van installaties, verduurzaming van het productieproces en versterking van de lokale verankering. Zo werken brouwerijen steeds vaker met lokale en duurzame grondstoffen, hergebruiken ze nevenstromen zoals draf en gist en investeren ze in waterbesparing en energie-efficiëntie via zonne-energie of biogasinstallaties. Tegelijk blijft de sector een belangrijke motor binnen de Belgische economie: volgens het Federaal Planbureau draagt de Belgische bierindustrie 4 miljard euro bij aan het bruto binnenlands product, goed voor 1% van het BBP.

Ook op het vlak van maatschappelijke verantwoordelijkheid toont de sector zich actief. De herziening van het convenant voor alcoholreclame, de lancering van het sensibiliseringsplatform BE RESPONSIBLE en de verdere groei van het aanbod aan alcoholvrije bieren in 2024 illustreren hoe de Belgische brouwers inspelen op veranderende maatschappelijke verwachtingen. De categorie alcoholvrij gaat er, in tegenstelling tot de algemene trend, zelfs lichtjes op vooruit.

Zekerheid in onzekere tijden

In het licht van aanhoudende economische en maatschappelijke onzekerheid vraagt Belgische Brouwers aan de beleidsmakers om alles in het werk te zetten om de stabiliteit en voorspelbaarheid van ons ondernemersklimaat te versterken. Alleen zo kunnen brouwerijen blijven investeren in innovatie, duurzaamheid en kwaliteit. Tegelijk pleit de sector om de focus te houden op de bestrijding van alcoholmisbruik, zonder af te glijden naar een discours waar elke consumptie van bier of alcohol wordt gedemoniseerd. Belgische Brouwers pleiten voor correcte informatie en een sereen debat waarbij ruimte blijft voor redelijkheid en nuance.

Krishan Maudgal, directeur van Belgische Brouwers:

“De cijfers dalen iets minder scherp dan in 2023, maar van een echte kentering is nog geen sprake”, aldus Krishan Maudgal, directeur van Belgische Brouwers. “Stabiliteit en een voorspelbaar ondernemersklimaat zijn cruciaal voor onze sector om een duurzame toekomst te garanderen. We vragen daarom ook heel duidelijk aan de nieuwe federale regering om rechtszekerheid en geen extra regeldruk voor bier en bij uitbreiding alcohol.”

“Onze Belgische biercultuur is niet alleen een bron van nationale trots, maar ook een lokale economische en sociale hefboom”, stelt Maudgal. “Met meer dan 400 brouwerijen met sterke lokale verankering is het essentieel dat onze brouwers de ruimte krijgen om te blijven innoveren en duurzaam te ondernemen.”

Privacyoverzicht

Deze website maakt gebruik van cookies zodat wij u de best mogelijke gebruikerservaring kunnen bieden. Cookie-informatie wordt opgeslagen in uw browser en voert functies uit zoals het herkennen van u wanneer u terugkeert naar onze website en helpt ons team te begrijpen welke delen van de website u het meest interessant en nuttig vindt.