Menu

De brouwerijsector zet watervermindering verder

9 brouwerijen versterken hun engagement voor minder waterverbruik

Water is inderdaad vaak een noodzakelijk ingrediënt van het voedingsproduct. Voor onze brouwers is water zelfs een hoofdingrediënt. Het komt er dus op aan om duurzaam om te gaan met zo’n belangrijke grondstof. Onze brouwers hebben die boodschap alvast goed begrepen.

9 Vlaamse brouwers ondertekenden op 6 september 2018 samen met de vzw Belgische Brouwers en Fevia Vlaanderen een ’Green Deal’ met Vlaams Minister van Omgeving, Natuur en Landbouw, Joke Schauvliege. De negen brouwerijen die zich in dit project engageren zijn: AB InBev, Alken-Maes, Cornelissen, De Halve Maan, Duvel Moortgat, Haacht, Het Anker, Huyghe en Verhaeghe.

Met deze ’Green Deal’ willen ze het engagement van de sector versterken en benadrukken. De brouwerijen worden in deze oefening bijgestaan door de Vlaamse Milieumaatschappij, het Departement Omgeving en het Vlaams Kenniscentrum Water (Vlakwa). De partners zullen samen een lerend netwerk vormen dat knelpunten in het verminderen van het waterverbruik aanpakt.

Water, meer dan een ingrediënt

Water is niet alleen een ingrediënt, maar is ook onmisbaar voor het reinigen en het spoelen, voor de productie van stoom noodzakelijk voor het koken en verwarmen, voor het koelen…

Om duurzamer met water om te gaan, kunnen brouwerijen maatregelen nemen om de totale hoeveelheid verbruikt water te verminderen, of alternatieve waterbronnen in te roepen, zoals gerecycleerd water, om zo de druk op kwetsbare grondwaterlagen te verminderen.

Hierbij heeft iedere brouwerij haar eigenheid en haar individuele (resterende) reductiemogelijkheden. Elke brouwerij zal op basis van een persoonlijke waterbalans, haar individuele maatregelen kiezen.

Voor meer info rond de ’Green Deal - Brouwers’

Gelieve hier te klikken.

Welcome

Respect16

Sorry! You must be at least 18 years old to enter this site.

Please enter your birth date below.

Please select your language.